Conjunctivitis

Ontsteking van de conjunctiva wordt meestal veroorzaakt door infectie of allergie. Het oog is rood en voelt onaangenaam, maar er is zelden pijn.

Presentatie:
  • Infectieuze conjunctivitis vertoont meestal sekreet of dichtgeplakte ogen. Soms is er een voorgeschiedenis van contact met andere mensen met rode ogen.
  • Allergische conjunctivitis komt vaak voor bij patiënten met een atopie of hooikoorts. Een rood jeukend oog is een typsch kenmerk.
Onderzoek:
  • De gezichtsscherpte is normaal hoewel in sommige gevallen van virale conjunctivitis veroorzaakt door een adenovirus het zien wazig kan zijn door een keratitis.
  • Een of beide ogen kan aangedaan zijn en de oogleden zijn vaak gezwollen.
  • De conjunctiva is meestal oedemateus en er zijn zichtbare veranderingen aan de tarsale conjunctiva.
Behandeling:
  • In de algemene praktijk, is het moeilijk te onderscheiden tussen een bacteriele en virale conjunctivitis. Het is echter aanvaardbaar om alle infectieuze conjunctivitiden te behandelen met topicale antibiotica zoals chloramphenicol aangezien dat een bacteriële superinfectie bij een virale conjunctivitis kan voorkomen. Het duurt meestal 1 tot 2 weken (soms nog langer) voordat de conjunctivitis verdwenen is.
  • Een patient met een allergische conjunctivitis wordt behandeld met bijv. topicaal chromoglycinezuur, zoals Opticrom. Orale antihistaminica (zoals Triludene) zijn nuttig om de jeuk te verminderen. Het is belangrijk om de oorzaak te bepalen aangezien het allergeen kan worden vermeden (bijv. oogdruppels of cosmetica). Nieuwere, snelwerkende oogdruppels zijn momenteel beschikbaar.

De patient dient alleen doorverwezen te worden als de conjunctivitis niet reageert op de behandeling.


image

Figuur 1.
Een patient met conjunctivitis. Let op het hobbelige aspect van de tarsale conjunctiva (best te zien door het ooglid om te klappen). Dit kan infectieus of allergisch zijn. Jeuk in de anamnese spreekt eerder voor een allergische conjunctivitis terwijl dichtgeplakte ogen voor een infectieuze conjunctivitis pleiten.

 

Voor conjunctivitis bij kinderen zie: ophthalmia neonatorum