Andere frequente problemen


De volgende problemen komen vaak voor bij huisartsen die telefonisch advies vragen. De meerderheid van volgende problemen kan door de huisarts worden opgelost.


Casus 1 - de oogleden van een patient zijn met superlijm aan elkaar geplakt. Wat moet ik doen?

Antwoord:

Superlijm plakt alleen op een droog oppervlakte. Een ernstige hoornvliesbeschadiging is onwaarschijnlijk.

Behandeling:

De oogleden kunnen gescheiden worden door de wimpers te knippen (wat de patient kan weigeren). Meestal laat de lijm ook na enkele dagen spontaan los. Onderzoek het hoornvlies met fluoresceine om zeker te zijn dat er geen cornea erosie is.

Terug naar het begin


Casus 2 - Een patient komt met rode ogen. Hij was de avond ervoor uit geweest en had vergeten zijn contactlenzen uit te doen alvorens naar bed te gaan. Wat zou ik doen?

Antwoord:

Dit is een geval van contactlensoverwear. De ogen zijn pijnlijk door tekort aan zuurstof en vaak zijn er oppervlakkige punctata op het hoorvlies die aankleuren met fluoresceine.

Behandeling:

 • Druppel een anaestheticum om de pijn te verminderen.
 • Plak het pijnlijkste oog af en schrijf analgetica voor.
 • De pijn verdwijnt meestal binnen de 24 uur.

Terug naar het begin


Casus 3 - Een patient verliest haar contactlens en denkt dat de lens nog ergens in het oog is, maar kon de lens niet verwijderen. Wat moet ik doen?

Antwoord:

Een verplaatste contactlens zit vaak (in de veronderstelling dat ze nog in het oog zit) in de bovenste fornix van de conjunctiva.
Pijn is waarschijnlijk het gevolg van een hoornvlieserosie door een poging om de lens te verwijderen.

Behandeling:

 • Druppel een lokaal anaestheticum als de patient pijn heeft.
 • Inspecteer de conjunctivale recess, begin door het onderste ooglid om te klappen en daarna het bovenste. Omklappen van het bovenste ooglid is nodig om een subtarsaal vreemd voorwerp uit te sluiten. Vraag de patient om naar beneden te kijken en klap dan het ooglid om tegen een wattenstaafje.
 • Als de lens gevonden wordt, schuif ze dan naar het hoornvlies en vraag de patient om de lens te verwijderen.
 • Indien het oog pijnlijk is, druppel dan fluoresceine en zoek voor een hoornvlieserosie. Indien er een erosie is, behandel het oog met lokaal antibiotika en verband.
 • Als de lens niet kan gevonden worden, is ze waarschijnlijk uit het oog gevallen. Als de patient echter nog steeds een vreemd voorwerp gevoel heeft, verwijs dan de patient door naar de oogheelkundige spoed of de eigen opticien.

Terug naar het begin


Casus 4 - Een lasser klaagt van pijnlijke ogen s nachts. Hij heeft de dag voordien een korte periode gelast zonder oogbescherming. Wat zou ik doen?

Antwoord:

De meest waarschijnlijke diagnose zijn lasogen indien de beide ogen betroffen zijn. Indien niet, denk dan aan een vreemd voorwerp op het hoornvlies. In lasogen, vertoont het hoornvlies punctata die aankleuren met fluoresceine.

Behandeling:

 • Druppel een lokaal anaestheticum.
 • Controleer de cornea voor een vreemd voorwerp.
 • Plak het ergste oog af en schrijf analgetica voor.

Terug naar het begin


Casus 5 - een patient belt op vroeg in de ochtend en klaagt over ernstige pijn in een oog na openen van het oog s ochtends bij het ontwaken. Wat zou ik doen?

Antwoord:

De meest waarschijnlijke diagnose is een recidiverende hoornvlieserosie. De patient heeft waarschijnlijk een voorgeschiedenis van hoornvlies erosies.

Behandeling:

 • Druppel een anaestheticum.
 • Controleer het hoornvlies na druppelen van fluoresceine om de diagnose te bevestigen.
 • Plak het oog af en schrijf een topikaal antibiotikum voor zoals chloramfenicol.
 • Genezing treedt meestal binnen 24 uur op.

Terug naar het beginCasus 6 - Een 60-jarige patient klaagt van chronische irritatie in beide ogen met af en toe een plakkerige afscheiding s ochtends. Wat zou ik doen?

Antwoord:

Blepharitis is de meest waarschijnlijke diagnose. Dit is een aandoening van de ooglidranden en is geassocieerd met abnormaal functioneren van de kliertjes aan de binnenkant van de oogleden. Tekens zijn rode oogleden met korstvorming (zie figuur onderaan). De aandoening is chronisch.Behandeling:

 • Raad de patient aan om de oogleden te reinigen. Dit wordt gedaan door de oogleden in te wrijven met een wattenstaafje, gedrenkt in warm water gemengd met een babyshampoo.
 • Regelmatig druppelen van kunsttranen is nuttig om de symptomen te verminderen.
 • Als het beeld ernstig is of niet verbetert met bovengenoemde behandeling, verwijs dan naar de oogheelkundige spoed aangezien een korte kuur van een gecombineerd antibiotica en steroidbehandeling van de oogleden kan helpen.

Terug naar het begin