Open oogtraumaimage..image..image

Een penetrerend oogtrauma vereist onmiddellijke doorverwijzing in verband met het hoge risico op een oogbedreigende oculaire infectie.

Presentatie:

  • Meestal bij kinderen die met een scherp voorwerp spelen.
  • Gebarsten autoraam in een verkeersongeval.
  • Hoge snelheid objecten op het werk. (missles?)

Onderzoek:

  • Gezichtsscherpte is verminderd door cornea misvorming of bloed.
  • Meeste traumata zijn ter hoogte van de cornea of de corneosclerale junctie. Daarom moet misvorming van de iris of de pupil de arts alert maken op de mogelijkheid van een open oogtrauma.

Behandeling:

  • Verwijs de patient onmiddellijk naar de oogafdeling.


image

Figuur 1.
Deze patient had een perforerend oogtrauma links toen zijn vriend een scherp potlood naar hem gooide op school. De gezichtsscherpte was handbewegingen. Let op de misvorming van iris en pupil naar 8 uur waar de perforatie zich bevindt op de corneosclerale junctie. De patient werd opgenomen voor wondherstel en kreeg systemische antibiotica. De uiteindelijke gezichtsscherpte was 6/12 met correctie.


 


image

Figuur 2.
Een andere patient met een penetrerend trauma. Let op de iris prolaps en de 'tear drop' vormige iris. Het is belangrijk om een intraoculair vreemd voorwerp uit te sluiten.image

Figuur 3.
Deze man had een cornea laceratie rechts door een verkeersongeval met gebroken autoraam. De foto toont de cornea onmiddellijk na primair herstel. Zie trauma voor de behandeling van oogtrauma.